Nieuws

Het hoogstamfruitseizoen is begonnen!

De kersentijd is aangebroken! Momenteel zijn er 6 aanbieders van hoogstamkersen op goedgeplukt. Meld je aan met je account of registreer je onder ik wil fruit om hun contactgegevens te zien en een afspraak vast te leggen om te gaan plukken.

Het hoogstamfruitseizoen is begonnen!

Goedgeplukt.be – ambassadeur van hoogstamboomgaarden!

Organiseer jij activiteiten rond hoogstamfruit of heb je een bijzonder initiatief waarbij de hoogstamboomgaard centraal staat?

Laat het ons weten en wij vertellen het verder…

Ken jij bijvooerbeeld ‘Boomgaardvakanties‘ al?

Comfortabel logeren op een unieke verblijfslocatie. Je logeert in een zelfvoorzienende vakantie unit voor zes personen, geplaatst in een mooi gelegen boomgaard in de omgeving van Borgloon.

Een prachtig initiatief dat wij alleen maar kunnen toejuichen!

Goedgeplukt.be – ambassadeur van hoogstamboomgaarden!

Wanneer is dat heerlijke hoogstamfruit nu ook al weer rijp?

Op goedgeplukt.be vind je sinds kort een hoogstam plukkalender. Deze overzichtelijke kalender geeft aan wanneer bepaald fruit rijp aan de bomen hangt.

Onder de kalender vind je ook voor een aantal courante hoogstamfruitsoorten hun oogsttijd terug. Handig als je op zoek bent naar die ene bepaalde soort of niet goed weet wanneer het pruimentijd is ;-)…

Wanneer is dat heerlijke hoogstamfruit nu ook al weer rijp?

Hoogstamdroomgaard

Samen met 15 Haspengouwse gemeenten, de Provincie Limburg, het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren onderzoekt Onroerend Erfgoed hoe we hoogstamboomgaarden een toekomst kunnen geven.  Als je deze test invult en zo laat weten welke landschapskenmerken jij in Haspengouw het meest waardeert, onthullen wij je minder bekende wandelingen en plekjes waar je dit landschap ten volle kan beleven. Wie weet win je wel een boek over het Haspengouwse landschap.

Hoogstamdroomgaard

De sapmobiel komt naar je toe!

De nationale boomgaardenstichting maakt elk jaar een ronde in Haspengouw met hun sapmobiel®

De Sapmobiel perst op verplaatsing  je vruchten tot je eigen PUUR NATUURLIJK appelsap zonder de minste toevoeging. Het sap wordt enkel gepasteuriseerd en vervolgens afgevuld en verpakt in onze unieke 5 l of 3 l bag-in-box-koelkastverpakking die precies tussen de koelkastleggers past.

Kijk hier voor de perskalender van de sapmobiel.

De sapmobiel komt naar je toe!

20 onverwachte manieren om appelen te verwerken

Treehugger.com verzamelde 20 originele manieren om appelen te verwerken. Bekijk hier hun soms verrassende ideeën. (Engelstalig)

 

20 onverwachte manieren om appelen te verwerken

Ondertekening actieplan: behoud historische hoogstamboomgaarden in Haspengouw

Veertien Haspengouwse gemeenten, de provincie Limburg en Vlaams minister-president Geert Bourgois ondertekenden een intentieverklaring voor het behoud van de Haspengouwse hoogstamboomgaarden. Dat kan dankzij een nieuw beleidsinstrument: het onroerenderfgoedrichtplan. Samenwerking en participatie met verschillende actoren en de lokale bevolking staat hierbij centraal.

De hoogstamboomgaarden in Haspengouw is één van de twee eerste proefprojecten: lees meer

Ondertekening actieplan: behoud historische hoogstamboomgaarden in Haspengouw

Belevingsvolle picknickplek in de boomgaard

Alden Biesen heeft de grootste aaneengesloten boomgaardengordel van heel Vlaanderen. Sinds kort is er een stijlvolle picknickplaats ingericht. Vlak achter het kasteel is een boomgaard toegankelijk gemaakt met een houten vlonder. Midden in de boomgaard is een belevingsvol platform ontworpen door studio Segers. Wandelaars kunnen nu genieten van het hoogstamfruit en het landschap.

Praktisch: bereikbaar via de centrale dreef (Maastrichterallee) of via één van de landschapswandelingen van het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren. Een startbord van deze wandelingen vind je ook op de parking van het kasteel

Belevingsvolle picknickplek in de boomgaard

Rondleiding in de boomgaard

Wil je weten hoe je de biodiversiteit in en rond je boomgaard kan bevorderen? Kleine ingrepen maken vaak het verschil om een geschikt biotoop te bieden aan heel wat dieren en planten. De eigenaars van een hoogstamboomgaard in Zussen (Riemst) laten ons nu zaterdag 13 mei een kijkje nemen in hun weide. Wedden dat ook jij een aantal van onze tips kan toepassen in je eigen omgeving?
Inschrijven en meer info kan je bekomen via info@rlh.be of T 011 31 38 98.

De rondleiding start om 14 u.

Rondleiding in de boomgaard

Snoeilessen hoogstam fruitbomen

Jaarlijks worden door het regionaal landschap en de Nationale Boomgaardenstichting honderden nieuwe fruitbomen aangeplant en oude boomgaarden hersteld. Voor een gezonde boomgaard is een goed onderhoud noodzakelijk. Met de nodige kennis en het juiste materiaal kan je zelf aan de slag. Het regionaal landschap organiseert dit jaar opnieuw een snoeicursus zomer- en wintersnoei van hoogstam fruitbomen. Zowel de theorie als de praktijk komen aan bod.

Noteer alvast volgende data: 16, 18 en 25 november 2017

Kijk op www.rlh.be of stuur een mailtje naar info@rlh.be en we informeren je waar en wanneer de lessen plaatsvinden. De lessen zijn gratis, inschrijven is noodzakelijk.

Snoeilessen hoogstam fruitbomen