Mag ik geld vragen in ruil voor mijn fruit?

Ja dat mag. zolang je het fruit niet verwerkt maar als vers ‘primair’ product aanbiedt. En je geen erkend land- of tuinbouwer bent

Het federaal voedselagentschap (FAVV) zegt hierover: Als je minder dan 50 are aardappelen en hoogstamfruit kweekt, minder dan 25 are laagstamfruit of minder dan 10 are andere plantaardige producten, dan moet u zich niet bij het FAVV registreren. Je bent dan bovendien vrijgesteld van de jaarlijkse bijdrage aan de financiering van het FAVV.

Als je gewasbeschermingsmiddelen of biociden gebruikt moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen om de voedselveiligheid te garanderen:

bron: http://www.favv-afsca.fgov.be/dagelijksleven/korteketen/faq/default.asp 

Als je al bij het FAVV gekend bent als Land- of tuinbouwbedrijf valt dit onder hoeveverkoop en moet je deze nevenactiviteit melden.

Hoe zit dat met de verzekeringen?

De plukker kan bij schade of ongeval een beroep doen op zijn eigen familiale verzekering. De aanbieder kan nooit aansprakelijk gesteld worden, tenzij er -na een val van zijn ladder- een duidelijk gebrek aan de ladder kan aangetoond worden. Dus als de plukker zijn eigen ladder gebruikt of jouw ladder zonder duidelijke uiterlijke gebreken, kan je niet aansprakelijk gesteld worden bij een ongeval. Je kan altijd aan je eigen verzekeraar meer uitleg vragen of een tijdelijke verzekering afsluiten.

 

Kan ik mijn aanbod tijdelijk van de website halen? 

Is je fruit niet (meer) beschikbaar of je wil niet meer gecontacteerd worden moet je ons dat gewoon even laten weten via goedgeplukt@rlh.be of telefoneren naar 011 31 38 98. Dan halen wij je aanbod van de website. Via dezelfde weg kunnen we je aanbod ook terug op de site zetten.

Moet ik als plukker zelf op zoek naar een aanbieder?

Ja, goedgeplukt is enkel een platform om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen. Wanneer je bent geregistreerd als plukker, zie je de contactgegevens en details van de aanbieder. Als je een interessant aanbod hebt gevonden bij jou in de buurt, moet je de aanbieder mailen of telefoneren. Dan kunnen meteen ook praktische afspraken vastgelegd worden.