NIEUWS

BILZEN, DE BOOM IN – 2018
18 jul

BILZEN, DE BOOM IN – 2018


fruitplukevenement in Alden Biesen op zaterdag 13 oktober 2018

Alden Biesen, één van de grootste kasteeldomeinen in de Euregio, is ook dé hoogstamboomgaard van Vlaanderen. Het landschap rond de voormalige landcommanderij is één van de weinige plaatsen in Vlaanderen waar het typische hoogstamboomgaardenlandschap intact is gebleven. Meer dan 40 hectare hoogstamfruitboomgaarden, biologisch beheerd (dus zonder pesticiden), dragen begin oktober volop hun vruchten.

Te veel fruit om in één keer op te eten en heerlijk om puur natuur appelsap van te maken. Daarom vindt op zaterdag 13 oktober 2018 van 10u tot 17u het fruitplukevenement ‘Bilzen, de boom in’ plaats.Iedereen is welkom om appels te rapen en te laten verwerken tot heerlijk appelsap of om gewoon een kijkje te nemen.

 

Wil je je eigen appels rapen en even later met je eigen sap naar huis. Dat kan!

Geïnteresseerden kunnen, na inschrijving, appels rapen om in de boomgaard tot heerlijk appelsap te laten verwerken. De Sapmobiel, een mobiele sapverwerkingsinstallatie, houdt immers halt in Alden Biesen. Het fruit wordt geschud door medewerkers van de Boomgaardenstichting en er staan fruitzakken en kruiwagens klaar om het fruit te verzamelen en naar de fruitpers te brengen.

Ingeschreven rapers kunnen max. 40 kg appels verzamelen en nadien tot sap laten persen. 40 kg appels is goed voor zo’n 30 liter appelsap (max. 6 boxen). De kostprijs voor het persen bedraagt €7,00 per box van 5 liter. Het sap wordt geleverd in 5 liter-boxen en is gesloten minstens een jaar en open enkele weken houdbaar. Snel inschrijven is de boodschap, de plaatsen zijn beperkt.

Wil je een bezoekje brengen aan dé hoogstamboomgaard van Vlaanderen. Dat kan ook!

Aan de infostand van Natuurpunt Spouwen en de Bilzerse Wereldwinkel kan je proeven van streek- en fairtradeproducten. Je kan ook deelnemen aan de wedstrijd ‘schil de langste appelschil’ en ieder uur kans maken op leuke prijzen. Voor €1,00 kan je zelf appels rapen en een linnen draagtas van de Stad Bilzen vullen met raapfruit om mee naar huis te nemen (één draagtas per gezin).

Het fruitevenement kan natuurlijk een leuk dagje uit worden in Haspengouw, gecombineerd met een bezoek aan de landcommanderij van Alden Biesen, een prachtige wandeling doorheen het omliggende landschap via één van de uitgestippelde wandelroutes of een picknick in de boomgaard.