Wil je zelf gezond en vers fruit oogsten? In deze handleiding leren we je hoe je veilig appels en peren kan plukken in de hoogstamboomgaard.

Wanneer plukken

Rijp fruit dat je nog wil bewaren, heeft steeds een juiste balans tussen zuur en suikers. Het is dus belangrijk de vruchten te plukken wanneer ze rijp zijn, maar nog voldoende zuur bevatten. Drie manieren om te weten of je fruit rijp is:

Hoe plukken?

      

v.l.n.r: plukken met ladder, plukstok, schudden 

Zo gebruik je een ladder

Bewaren van vruchten

  • Bewaar appels tussen 4 en 5 graden Celsius; bewaar peren tussen 0 en 1 graad Celsius.
  • Bewaar enkel gave vruchten.
  • Zorg voor een hoge luchtvochtigheidsgraad (85-95%). Anders gaan de vruchten verschrompelen. De luchtvochtigheid kan hoog gehouden worden door de vloer regelmatig nat te maken.
  • Zorg voor voldoende verluchting zodat het ethyleengas kan ontsnappen, anders gaan de vruchten te snel rijpen. Een goede verluchting krijg je door de vruchten ‘losjes’te stapelen met veel lucht ertussen.
  • Bewaar de vruchten bv. in kartonnen dozen, houten kistjes
  • Bewaar de vruchten nooit afgesloten.
  • Haal een rotte vrucht en de vruchten er rond er onmiddellijk uit. Eén rotte vrucht kan alle omliggende vruchten aansteken

 

Plukken in corona tijden

De geldende maatregelen veranderen snel. En we weten allemaal dat we bepaalde regels in acht moeten nemen (handen wassen, afstand houden, bubbels niet mengen…) Maar met de juiste voorzorgsmaatregelen moet het veilig plukken van hoogstamfruit in openlucht mogelijk zijn. Hou daarbij steeds rekening met de huidige geldende regels die je kan vinden op info-corona.be. Wij vragen nog extra aandacht om: - Je eigen materiaal mee te nemen (manden, plukstokken, ladders, zeilen…) - Contact tussen de plukker en aanbieder ter plaatse te vermijden. Bijvoorbeeld door goede afspraken te maken via telefoon of mail - Niet met meer mensen te komen plukken dan noodzakelijk - Als er vergoedingen worden gevraagd, deze digitaal over te maken