Nieuws

Handleiding plukken

Wil je zelf gezond en vers fruit oogsten? In deze handleiding leer je hoe je veilig appels en peren kan plukken in de hoogstamboomgaard.

Handleiding plukken

Praktijkopleiding fruit kweken en telen in Gaasbeek

De Museumtuin in Gaasbeek start in september een opleiding (lei)fruit kweken. De Museumtuin staat tot buiten de landsgrenzen gekend om haar bijzondere collectie leifruitbomen. Misschien kan deze opleiding ook wel interessant zijn voor jou? Meer info via inverde/opleidingen

 

Praktijkopleiding fruit kweken en telen in Gaasbeek

‘Buurtfruit Gent’ wint de Food Waste Awards 2020

Lees hier het artikel op de website van Velt

 

‘Buurtfruit Gent’ wint de Food Waste Awards 2020

Prachtige luchtbeelden van bloeiende fruitbomen in de Voerstreek

Door de coronamaatregelen moet je in je kot blijven en de bloesems lopen nu stilaan op hun einde. Maar je hoeft al die pracht niet te missen. Radio 2 neemt je graag mee voor een dronetochtje over de Voerstreek.

Bekijk hier het filmpje

Prachtige luchtbeelden van bloeiende fruitbomen in de Voerstreek

Europom 2019

Europom is sedert 1989 een samenwerkingsverband, door de Nationale boomgaardenstichting in het leven geroepen, tussen een aantal vrijwilligersverenigingen uit verschillende Europese landen, met als voornaamste doelstelling het behoud, de promotie, de studie en de pomologie van streekeigen fruitrassen.

  • Pomologie of fruit in geuren en kleuren
  • Soorten die bij velen onder u ongetwijfeld een lichtje zullen doen branden …
  • Meer dan 1000 appel- en perenrassen passeren de revue.

Al het kleinste appeltje van Europa gezien? Al de dikste peer gevoeld? Ken je nog de Dubbel Flip? Zegt de Rode Zomercalville met zijn rood dooraderde vlees en zijn herkomst uit de middeleeuwen je nog wat?

Jaarlijks wordt door één van de leden een internationaal treffen georganiseerd met:

  • fruittentoonstelling
  • educatieve activiteiten
  • voordrachten
  • demonstraties
Europom 2019

Pruimentijd!

Ze komen in alle kleuren, vormen en smaken.
En is -volgens ons- één van de meest ondergewaardeerde hoogstamfruitsoorten.

Je kan ze zo eten, verwerken in taarten of compote… of invriezen om later te gebruiken.

Pruimentijd!

Kweeperen en noten

Het seizoen van de kweeperen en noten is aangebroken!

Deze vruchten kan je terugvinden op de kaart door te filteren op ‘andere’ fruitsoort en te kijken wat het aanbod bij jou in de buurt is.

Weetje: Kweeperen zijn hard, zuur en rauw helemaal niet lekker. Maar ze zijn overheerlijk in confituren, compote, taarten, fruitsap, thee, likeur….

Kweeperen en noten

BILZEN, DE BOOM IN – 2018

fruitplukevenement in Alden Biesen op zaterdag 13 oktober 2018

Alden Biesen, één van de grootste kasteeldomeinen in de Euregio, is ook dé hoogstamboomgaard van Vlaanderen. Het landschap rond de voormalige landcommanderij is één van de weinige plaatsen in Vlaanderen waar het typische hoogstamboomgaardenlandschap intact is gebleven. Meer dan 40 hectare hoogstamfruitboomgaarden, biologisch beheerd (dus zonder pesticiden), dragen begin oktober volop hun vruchten.

Te veel fruit om in één keer op te eten en heerlijk om puur natuur appelsap van te maken. Daarom vindt op zaterdag 13 oktober 2018 van 10u tot 17u het fruitplukevenement ‘Bilzen, de boom in’ plaats.Iedereen is welkom om appels te rapen en te laten verwerken tot heerlijk appelsap of om gewoon een kijkje te nemen.

 

Wil je je eigen appels rapen en even later met je eigen sap naar huis. Dat kan!

Geïnteresseerden kunnen, na inschrijving, appels rapen om in de boomgaard tot heerlijk appelsap te laten verwerken. De Sapmobiel, een mobiele sapverwerkingsinstallatie, houdt immers halt in Alden Biesen. Het fruit wordt geschud door medewerkers van de Boomgaardenstichting en er staan fruitzakken en kruiwagens klaar om het fruit te verzamelen en naar de fruitpers te brengen.

Ingeschreven rapers kunnen max. 40 kg appels verzamelen en nadien tot sap laten persen. 40 kg appels is goed voor zo’n 30 liter appelsap (max. 6 boxen). De kostprijs voor het persen bedraagt €7,00 per box van 5 liter. Het sap wordt geleverd in 5 liter-boxen en is gesloten minstens een jaar en open enkele weken houdbaar. Snel inschrijven is de boodschap, de plaatsen zijn beperkt.

Wil je een bezoekje brengen aan dé hoogstamboomgaard van Vlaanderen. Dat kan ook!

Aan de infostand van Natuurpunt Spouwen en de Bilzerse Wereldwinkel kan je proeven van streek- en fairtradeproducten. Je kan ook deelnemen aan de wedstrijd ‘schil de langste appelschil’ en ieder uur kans maken op leuke prijzen. Voor €1,00 kan je zelf appels rapen en een linnen draagtas van de Stad Bilzen vullen met raapfruit om mee naar huis te nemen (één draagtas per gezin).

Het fruitevenement kan natuurlijk een leuk dagje uit worden in Haspengouw, gecombineerd met een bezoek aan de landcommanderij van Alden Biesen, een prachtige wandeling doorheen het omliggende landschap via één van de uitgestippelde wandelroutes of een picknick in de boomgaard.

BILZEN, DE BOOM IN – 2018

Het hoogstamfruitseizoen is begonnen!

De kersentijd is aangebroken! Momenteel zijn er 6 aanbieders van hoogstamkersen op goedgeplukt. Meld je aan met je account of registreer je onder ik wil fruit om hun contactgegevens te zien en een afspraak vast te leggen om te gaan plukken.

Het hoogstamfruitseizoen is begonnen!

Goedgeplukt.be – ambassadeur van hoogstamboomgaarden!

Organiseer jij activiteiten rond hoogstamfruit of heb je een bijzonder initiatief waarbij de hoogstamboomgaard centraal staat?

Laat het ons weten en wij vertellen het verder…

Ken jij bijvooerbeeld ‘Boomgaardvakanties‘ al?

Comfortabel logeren op een unieke verblijfslocatie. Je logeert in een zelfvoorzienende vakantie unit voor zes personen, geplaatst in een mooi gelegen boomgaard in de omgeving van Borgloon.

Een prachtig initiatief dat wij alleen maar kunnen toejuichen!

Goedgeplukt.be – ambassadeur van hoogstamboomgaarden!