Nieuws

Pruimentijd!

Ze komen in alle kleuren, vormen en smaken.
En is -volgens ons- één van de meest ondergewaardeerde hoogstamfruitsoorten.

Je kan ze zo eten, verwerken in taarten of compote… of invriezen om later te gebruiken.

Pruimentijd!

Kweeperen en noten

Het seizoen van de kweeperen en noten is aangebroken!

Deze vruchten kan je terugvinden op de kaart door te filteren op ‘andere’ fruitsoort en te kijken wat het aanbod bij jou in de buurt is.

Weetje: Kweeperen zijn hard, zuur en rauw helemaal niet lekker. Maar ze zijn overheerlijk in confituren, compote, taarten, fruitsap, thee, likeur….

Kweeperen en noten

BILZEN, DE BOOM IN – 2018

fruitplukevenement in Alden Biesen op zaterdag 13 oktober 2018

Alden Biesen, één van de grootste kasteeldomeinen in de Euregio, is ook dé hoogstamboomgaard van Vlaanderen. Het landschap rond de voormalige landcommanderij is één van de weinige plaatsen in Vlaanderen waar het typische hoogstamboomgaardenlandschap intact is gebleven. Meer dan 40 hectare hoogstamfruitboomgaarden, biologisch beheerd (dus zonder pesticiden), dragen begin oktober volop hun vruchten.

Te veel fruit om in één keer op te eten en heerlijk om puur natuur appelsap van te maken. Daarom vindt op zaterdag 13 oktober 2018 van 10u tot 17u het fruitplukevenement ‘Bilzen, de boom in’ plaats.Iedereen is welkom om appels te rapen en te laten verwerken tot heerlijk appelsap of om gewoon een kijkje te nemen.

 

Wil je je eigen appels rapen en even later met je eigen sap naar huis. Dat kan!

Geïnteresseerden kunnen, na inschrijving, appels rapen om in de boomgaard tot heerlijk appelsap te laten verwerken. De Sapmobiel, een mobiele sapverwerkingsinstallatie, houdt immers halt in Alden Biesen. Het fruit wordt geschud door medewerkers van de Boomgaardenstichting en er staan fruitzakken en kruiwagens klaar om het fruit te verzamelen en naar de fruitpers te brengen.

Ingeschreven rapers kunnen max. 40 kg appels verzamelen en nadien tot sap laten persen. 40 kg appels is goed voor zo’n 30 liter appelsap (max. 6 boxen). De kostprijs voor het persen bedraagt €7,00 per box van 5 liter. Het sap wordt geleverd in 5 liter-boxen en is gesloten minstens een jaar en open enkele weken houdbaar. Snel inschrijven is de boodschap, de plaatsen zijn beperkt.

Wil je een bezoekje brengen aan dé hoogstamboomgaard van Vlaanderen. Dat kan ook!

Aan de infostand van Natuurpunt Spouwen en de Bilzerse Wereldwinkel kan je proeven van streek- en fairtradeproducten. Je kan ook deelnemen aan de wedstrijd ‘schil de langste appelschil’ en ieder uur kans maken op leuke prijzen. Voor €1,00 kan je zelf appels rapen en een linnen draagtas van de Stad Bilzen vullen met raapfruit om mee naar huis te nemen (één draagtas per gezin).

Het fruitevenement kan natuurlijk een leuk dagje uit worden in Haspengouw, gecombineerd met een bezoek aan de landcommanderij van Alden Biesen, een prachtige wandeling doorheen het omliggende landschap via één van de uitgestippelde wandelroutes of een picknick in de boomgaard.

BILZEN, DE BOOM IN – 2018

Het hoogstamfruitseizoen is begonnen!

De kersentijd is aangebroken! Momenteel zijn er 6 aanbieders van hoogstamkersen op goedgeplukt. Meld je aan met je account of registreer je onder ik wil fruit om hun contactgegevens te zien en een afspraak vast te leggen om te gaan plukken.

Het hoogstamfruitseizoen is begonnen!

Goedgeplukt.be – ambassadeur van hoogstamboomgaarden!

Organiseer jij activiteiten rond hoogstamfruit of heb je een bijzonder initiatief waarbij de hoogstamboomgaard centraal staat?

Laat het ons weten en wij vertellen het verder…

Ken jij bijvooerbeeld ‘Boomgaardvakanties‘ al?

Comfortabel logeren op een unieke verblijfslocatie. Je logeert in een zelfvoorzienende vakantie unit voor zes personen, geplaatst in een mooi gelegen boomgaard in de omgeving van Borgloon.

Een prachtig initiatief dat wij alleen maar kunnen toejuichen!

Goedgeplukt.be – ambassadeur van hoogstamboomgaarden!

Wanneer is dat heerlijke hoogstamfruit nu ook al weer rijp?

Op goedgeplukt.be vind je sinds kort een hoogstam plukkalender. Deze overzichtelijke kalender geeft aan wanneer bepaald fruit rijp aan de bomen hangt.

Onder de kalender vind je ook voor een aantal courante hoogstamfruitsoorten hun oogsttijd terug. Handig als je op zoek bent naar die ene bepaalde soort of niet goed weet wanneer het pruimentijd is ;-)…

Wanneer is dat heerlijke hoogstamfruit nu ook al weer rijp?

Hoogstamdroomgaard

Samen met 15 Haspengouwse gemeenten, de Provincie Limburg, het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren onderzoekt Onroerend Erfgoed hoe we hoogstamboomgaarden een toekomst kunnen geven.  Als je deze test invult en zo laat weten welke landschapskenmerken jij in Haspengouw het meest waardeert, onthullen wij je minder bekende wandelingen en plekjes waar je dit landschap ten volle kan beleven. Wie weet win je wel een boek over het Haspengouwse landschap.

Hoogstamdroomgaard

De sapmobiel komt naar je toe!

De nationale boomgaardenstichting maakt elk jaar een ronde in Haspengouw met hun sapmobiel®

De Sapmobiel perst op verplaatsing  je vruchten tot je eigen PUUR NATUURLIJK appelsap zonder de minste toevoeging. Het sap wordt enkel gepasteuriseerd en vervolgens afgevuld en verpakt in onze unieke 5 l of 3 l bag-in-box-koelkastverpakking die precies tussen de koelkastleggers past.

Kijk hier voor de perskalender van de sapmobiel.

De sapmobiel komt naar je toe!

20 onverwachte manieren om appelen te verwerken

Treehugger.com verzamelde 20 originele manieren om appelen te verwerken. Bekijk hier hun soms verrassende ideeën. (Engelstalig)

 

20 onverwachte manieren om appelen te verwerken

Ondertekening actieplan: behoud historische hoogstamboomgaarden in Haspengouw

Veertien Haspengouwse gemeenten, de provincie Limburg en Vlaams minister-president Geert Bourgois ondertekenden een intentieverklaring voor het behoud van de Haspengouwse hoogstamboomgaarden. Dat kan dankzij een nieuw beleidsinstrument: het onroerenderfgoedrichtplan. Samenwerking en participatie met verschillende actoren en de lokale bevolking staat hierbij centraal.

De hoogstamboomgaarden in Haspengouw is één van de twee eerste proefprojecten: lees meer

Ondertekening actieplan: behoud historische hoogstamboomgaarden in Haspengouw